HOUTHAVEN

Vorm

Het project

Op de plek waar in het verleden vrachtschepen uit de hele wereld hun hout losten, ontstaat in rap tempo een modern woon- en werkgebied. Houthaven.
Op pakweg twee kilometer ten westen van station Amsterdam Centraal, tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ, verrijst een duurzaam woon- en werkgebied met straks circa 2.700 woningen en diverse voorzieningen en bedrijfsruimtes. Naar verwachting is de vernieuwde Houthaven in 2021 klaar.

De nieuwe Houthaven bestaat uit zeven autoluwe eilanden, met elk een eigen karakter dat tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld de architectuur van de woningen. De eilanden hebben verschillende thema’s en liggen in een richting die gebaseerd is op de oorspronkelijke insteekhavens. De namen van de eilanden en de bruggen verwijzen naar de historie van het gebied, met name de houthandel die Amsterdam dreef met diverse Europese steden.

De Houthaven biedt zo veel meer dan wonen in fantastische woningen. Tal van creatieve bedrijven hebben zich al gevestigd in het gebied. Net als een basisschool, een middelbare school, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een zorgcentrum en een peuterspeelzaal. Maar er komt nog meer. Zo strijken straks trendy bars, sfeervolle restaurants en gezellige terrassen neer aan het water. En parkeren? Dat doet u heel eenvoudig in de ondergelegen parkeergarage.

Ontwerp

Het ontwerp van Beekink heeft geresulteerd in zeer comfortabele woningen. Zo wordt Houthaven 100 procent klimaatneutraal. De bouw is milieuvriendelijk, met extra aandacht voor energie- en materiaalgebruik. De woningen zijn zeer duurzaam en energiezuinig. Alle woningen hebben een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,15. Een lage EPC betekent doorgaans een lage energierekening.