Het Nieuwe Lyceum nieuwbouw en renovatie

Bilthoven

Het project

Een energiebesparend schoolgebouw. De Vernieuwbouw van het Nieuwe Lyceum te Bilthoven is hét voorbeeld.
Het Nieuwe Lyceum te Bilthoven is een middelbare scholengemeenschap voor havo, atheneum en gymnasium. De school met circa 1.050 leerlingen is aangepast voor het nieuwe onderwijsconcept waarin verschillende leeromgevingen zijn opgenomen. De leeromgevingen zijn vormgegeven dat deze naadloos aansluiten bij de onderwijsbehoefte per leerjaar en per onderwijs type.

Een flinke ontwerpuitdaging voor het ontwerpteam, waarin Beekink Installatieadviseurs heeft samengewerkt met onder andere O-III architecten en Hevo. De karakteristieke uitstraling van het prachtige gebouw uit 1938 en met uitbreidingen uit 1954 en 1984 te behouden in deze vernieuwbouw-opgave, dat uiteindelijk is opgeleverd in 2018.

Ontwerp

Het installatietechnisch ontwerp van Beekink heeft er mede toe geleid dat het schoolgebouw in haar nieuwe situatie circa 50 % energie bespaard. Daarnaast draagt het ontwerp bij aan de nieuwe onderwijskundige opzet van de school, voldoet de school aan de BENG-eisen én Frisse Scholen klasse B.

Ventilatie

De technieken die door ons zijn ontwerpen omvatten onder andere CO2-gestuurde ventilatie. Verwarming en koeling worden door het gebruik van een lucht-water warmtepomp gerealiseerd. Natuurlijk is er LED verlichting toegepast en is op het dak een groot aantal PV-panelen geïnstalleerd.