De Nieuwe Uitleg Den Haag

Aan de Nieuwe Uitleg is het hoofdbureau van de Nationale Politie gehuisvest. Beekink installatieadviseurs is als specialist in beheer en onderhoud van technische installaties ingeschakeld om de situatie van de gevelonderhoudsinstallatie te beoordelen naar aanleiding van gebruikersklachten. Het pand is bij ons bekend omdat we hier het MJOP-onderhoud monitoren en begeleiden.

Aanleiding

De twee gevelonderhoudsinstallaties met zelfhijsende eenpersoonsgondels zitten aan de zuidgevel van het gebouw, respectievelijk aan de voorzijde, ingang Nieuwe Uitleg, en achterzijde Prinsengracht, boven de gracht tussen het gebouw en het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden. Beekink is ingeschakeld om naar aanleiding van gebruikersklachten de situatie te beoordelen en een advies uit te brengen voor verbetering van de installatie.

Aanpak

We hebben de situatie aan de gevel in Den Haag bekeken. Op basis van de constatering hebben we onze bevindingen gerapporteerd; dat één installatie aan vervanging toe was, en één installatie gemodificeerd diende te worden. Na goedkeuring van dit advies door onze opdrachtgever hebben we een technische omschrijving met kaders en richtlijnen opgesteld voor het definitieve ontwerp waarmee een leverancier rekening moest houden, en als basis diende voor de uitvraag.

De te vervangen eenpersoonszelfhijsende gondel diende zodanig te zijn ontworpen dat deze exact aansluit bij het gebouw i.v.m. de te maken bocht aan de gevel. De gondel diende zo stabiel te zijn dat deze bestand is tegen het effect van de draaiwindstromen tussen de twee hoge gebouwen.

Een bijkomende uitdaging is dat alles boven het water hangt. In het kader van veilig werken op hoogte is RI&E 5.1.N.06 Gevellift (gondel) installatie van toepassing. De gondel dient te stoppen wanneer deze het water raakt.

  1. Voor noodevacuatie dienen beide installaties te zijn voorzien van een afstandsbediening om de gondel te laten zakken waarbij de gondel in noodgevallen kan worden verlaten.
  2. Omdat de gondels boven water hangen dienen er twee opblaasbare vlotten aanwezig te zijn om naar de gondel toe te varen.
  3. Het BHV-plan dient door de gebruiker hierop te worden aangepast.

Resultaat

Na de aanbesteding is door Ergolift de oude gondel van de gevelonderhoudsinstallatie aan de gevel van het pand aan de Nieuwe Uitleg vervangen door een nieuwe eenpersoonszelfhijsende gondel. Door het toepassen van bufferrollen hangt deze speciale eenpersoons gondel veel stabieler aan de gevel dan de oude. Daarnaast zorgt een drijvende obstakelbeugel ervoor dat het dalen van de gondel stopt wanneer deze het water raakt.

Voor noodevacuatie heeft Ergolift beide installaties voorzien van; – een afstandsbediening om de gondel te laten zakken waarbij de gondel in noodgevallen kan worden verlaten, en een opblaasbaar vlot geleverd om naar de gondel toe te varen.

Benieuwd wat wij kunnen doen voor jouw project? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze specialisten.

Wat anderen zeggen

”Naast het advies over de installatie is er goed meegedacht over de omgeving en de risico’s.”

Wim Farla – Projectleider Beekink Installatieadviseurs