Informatiecentrum Binnenhof renovatie, Rijksvastgoedbedrijf

Den Haag

Het project

In het augustus van 2022 is de verbouwing van een historisch pand aan de Plaats 22 te Den Haag gestart. Dit gebouw wordt ingericht als het Informatiecentrum Binnenhof-renovatie. In de komende jaren wordt het Binnenhof te Den Haag grootschalig gerenoveerd. Het Binnenhof complex is ruim acht eeuwen oud en het betreft één van de bekendste monumenten van  Nederland. Om het publiek tijdens de renovatie te informeren over de voortgang en het “nieuwe” Binnenhof wordt Plaats 22 ingericht als informatiecentrum.

 

werkzaamheden Beekink

Door het Rijksvastgoedbedrijf is Beekink Installatieadviseurs gevraagd om het ontwerp van de gebouwgebonden installatie van het informatiecentrum op zich te nemen. Een uitdagende opdracht gezien de historische status van het gebouw aan de Plaats 22.

Het eeuwenoude pand, op steenworp afstand van het Binnenhof, heeft in de loop der jaren onderdak geboden aan onder andere een wijnhandel, pianohandel en meest recent een herenmodezaak. Op dit moment wordt het pand gerenoveerd en gereed gemaakt om dienst te doen als Informatiecentrum Binnenhof-renovatie. Eén van de redenen dat voor dit gebouw gekozen is, is de sfeer van de kelder. Je ervaart hier echt de historie waardoor dit pand uitermate geschikt is als informatiecentrum van de Binnenhof-renovatie.

Plaats 22 is een rijksmonument en is van algemeen belang voor de gemeente ’s Gravenhage “wegens zijn schoonheid en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de neoclassicistische architect uit de eerste helft van de 19e eeuw”. Het gebouw wordt gekenmerkt door een gepleisterde gevel, Het schitterende eeuwenoude gewelfd gemetseld plafond in de kelder en -op de begane grond- gestucte plafond met ornamenten uit circa 1790. Alle aanwezige historische elementen dienen uiteraard ongewijzigd behouden te blijven.

Burgy Bouwbedrijf, Pradi en Electrocel B.V. zijn de uitvoerende aannemers voor respectievelijk bouwkunde, werktuigbouw en elektrotechniek.