Nieuwbouw de Wenckebach

Den Haag

Het project

In het Laakkwartier te Den Haag wordt door de Haagse woningbouwvereniging Staedion in 2022/2023 een nieuw woongebouw gerealiseerd waar ouderen zelfstanding, comfortabel en betaalbaar kunnen (blijven) wonen. Het bestaande verzorgingshuis op de kruising Wenckebachstraat – Noordpolderkade wordt gesloopt zodat er ruimte ontstaat voor 137 sociale huurappartementen voor ouderen.

Met de realisatie van het nieuwe woongebouw krijgt het Laakkwartier een mooie aanvulling. Er worden circa 100 twee-kamer-appartementen van circa 50 m² groot en 37 drie-kamer-appartementen van circa 70 m² gebouwd. Het nieuwe gebouw sluit naadloos aan op de aangrenzende bebouwing. De hoogbouw in het nieuwe ontwerp is een verwijzing naar het verleden, het verwijst naar de Majellakerk die op dezelfde plek heeft gestaan.

In het eerste kwartaal van 2022 is een start gemaakt met de sloop van het bestaande verzorgingshuis. Vervolgens is in de zomer van 2022 een start gemaakt met de bouw van het nieuwe woongebouw. Naar verwachting wordt de nieuwbouw in het voorjaar van 2024 opgeleverd.

 

Het ontwerp

Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Team Paul de Vroom + Sputnik.
Kenmerkend voor het ontwerp van h et woongebouw zijn de afgeronde hoeken. Beekink Installatieadviseurs heeft het ontwerp gerealiseerd voor de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties. Wij hebben de focus gelegd op het realiseren van een comfortabel maar vooral gasloos ontwerp. Hierbij zijn wij uitgedaagd door onze opdracht gever Staedion om het ontwerp “wonen met een plus” te realiseren. Dit houd in dat er zo min mogelijk concessies worden gedaan op het gebied van deugdelijkheid, comfort, esthetiek, en natuurlijk kwaliteit. Hillen & Roosen is aangesteld als de hoofdaannemer voor dit project.

werkzaamheden Beekink

Conform de geldende wet- en regelgeving ten tijde van het ontwerp voldoet dit gebouw aan de EPC, en is er gekozen een gebouw te ontwerpen zonder gasaansluiting. Om dit te kunnen realiseren is gekozen voor een combinatie van meerdere duurzame maatregelen. De verwarming in de woningen wordt duurzaam opgewekt door een tweetal centraal opgestelde warmtepompen. In elke woning is een vloerverwarmingssysteem opgenomen voor een optimaal klimaat.

Voor het warmtapwater in de keukens en badkamers van de appartementen wordt een zogenaamde ‘boosterwarmtepomp’ ingezet, welke het aangeleverde warme water van de centrale warmtepompen verder door verwarmen naar een hoger benodigde uitstroomtemperatuur. De centrale verkeersruimten worden verwarmd op aanvraag door middel van infraroodpanelen.

 

Daarnaast wordt het woongebouw voorzien van een ventilatiesysteem waarbij per woning de luchtverversing wordt geregeld.

Omdat het gebouw volledig elektrisch wordt verwarmd, is een oplossing bedacht om de hoeveelheid afgenomen elektriciteit uit het net sterk te verminderen. Er is gekozen om alle beschikbare ruimte op het dak van het gebouw te benutten voor het plaatsen van PV-panelen. Verder is het gebouw op bouwkundig gebied voorzien van voldoende gevelisolatie om de opgewekte energie binnen te houden en bestaat de vliesconstructie bijvoorbeeld uit HR++ isolatieglas in kozijnen met een hoge isolatiewaarde.

Foto’s: Team Pauldevroom + Sputnik